Wat is een klapvoet?

Een klapvoet (voetheffersparese, in het Engels ook wel 'dropfoot' genoemd) is een simpele benaming voor een complex probleem. Door schade aan de zenuw welke verantwoordelijk is voor het aansturen van de hefspieren, is een verzwakking van deze spieren ontstaan.

Normaal helpen de hefspieren de voet van de grond te houden tijdens de zwaaifase, en voor een gecontroleerde afwikkeling tijdens de landigsfase van het lopen. Door de spierzwakte kan de voet niet meer normaal worden afgewikkeld, wat zorgt voor een verstoord looppatroon. Om de voet tijdens de zwaaifase vrij van de grond te krijgen wordt er vaak overgecompenseerd in knie en heup, wat resulteert in de kenmerkende hanentred ('steppage gait' in het Engels). De 'klap' bij een klapvoet ('slap gait' in het Engels) kan worden veroorzaakt door twee dingen. Door verlies aan tegenkracht bij de haklanding, de voorvoet komt met een ‚klap’ op de grond terecht (dit zie je vaak bij het lopen met schoenen aan). Andere oorzaak kan zijn het 'naar voren gooien' van de voorvoet tijdens de zwaaifase van het lopen om te tenen vrij te krijgen van de grond tijdens de landingsfase, ook hier is dan onvoldoende tegenkracht om de voorvoet zachtjes op de grond te laten komen en gebeurd dit met een klap.

Wat is een peestranspositie?

Wat men zich moet realiseren is dat een pees het harde uiteinde is van een spier. Bij een peestranspositie wordt een goed functionerende pees (maar dus eigenlijk een goed functionerende spier) losgemaakt van zijn aanhechting en elders weer vastgemaakt om zo een verloren functie te herstellen. Eisen waaraan deze pees moet voldoen: 

  • misbaar zijn op zijn oude plek;
  • ongeveer dezelfde eigenschappen hebben: kracht en beweging.

De pees die wij transponeren is misbaar, maar heeft wel minder kracht dan de echte voetheffer (m. tibialis anterior), dit kan door training krachtiger worden gemaakt. Ook de bewegingsuitslag is minder, hierdoor kan men na deze peestransposite de voet niet hetzelfde heffen als de gezonde kant, maar wel voldoende voor een goed looppatroon.