Indicatiestelling

Om voor een peestranspositie in aanmerking te komen, zal ik u altijd zelf moeten zien en onderzoeken. Sommige patiënten komen niet in aanmerking voor een peestranspositie, men moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Om niet voor niets naar het Medisch Centrum Leeuwarden te komen heb ik de voorwaarden voor u op een rijtje gezet:

A. Operatie

U moet een operatie kunnen ondergaan

Mocht u hieraan twijfelen, raadpleeg dan uw huisarts om u hierover een inschatting te geven. Uiteindelijk ligt deze beslissing bij de anesthesioloog. Een reden dat dit niet zou kunnen is bijvoorbeeld ernstige co-morbiditeit (begeleidende ziektes).

B. Er moet spierfunktie zijn

Er moet spierfunktie zitten in de te transponeren spieren/pezen

Indien er helemaal geen functie is van deze spieren, kunnen wij u helaas niet opereren. Indien er wel enige functie is, wordt bekeken of met oefenen de kracht van deze spieren te verbeteren is. Is dit het geval, dan kan in de meeste gevallen wel een transpositie plaats vinden.

C. Bereidheid tot oefenen/trainen

U moet bereid zijn en gemotiveerd zijn om te oefenen/trainen na de operatie

 

D. Bereidheid tot terugkomen

U moet bereid zijn enkele keren naar het Medisch Centrum Leeuwarden te komen

De gipswissels en controles vinden in het Medisch Centrum Leeuwarden plaats, ik heb geen goede ervaring met het verwisselen van het gips in andere ziekenhuizen. Onze gipsverbandmeesters weten exact hoe de voet moet worden gehouden als deze uit het gips komt en in welke positie deze weer moet worden ingegipst. Mochten er problemen zijn met het gips, of heeft u pijnklachten veroorzaakt door het gips, kunt u contact opnemen met de gipskamer van het MCL voor overleg: 058-286 69 04