Gipsverbandmeesters

Sinds 2017 zijn we gestart met het aanleggen van het gips op de operatiekamer door de gipsverbandmeesters. Reden hiervoor is dat we toch vaak drukplekken zagen van het zware ouderwetse gips.

De gipsverbandmeesters waren altijd al betrokken bij de nabehandeling van de peestranspositie, maar nu komen ze gelijk na de operatie een zo comfortabel mogelijk, kunststof spalk aanleggen. Samenwerking met hen is geweldig, ze zijn altijd beschikbaar en we zien veel minder gipsproblemen. Op de gipskamer van het MCL werken zij met een team van 7 enthousiaste gipsverbandmeesters en 3 secretaresses. Daarnaast zijn zij ook werkzaam bij MCL Harlingen.

Behandelingen

Als gipsverbandmeester behandel je patiënten die afwijkingen, ziekten of letsels hebben aan het 'steun- en bewegingsapparaat'. Met andere woorden: alles dat te maken heeft met botten, spieren, pezen en gewrichten, maar ook met gewrichtsbanden en kapsels. Bij de behandeling kunnen verschillende technieken worden toegepast. Zoals daar zijn: beweeglijke en onbeweeglijke ondersteuning, trek- en buigkrachten, en, technieken om vergroeide onderdelen van het steun- en bewegingsapparaat weer in de juiste richting te leiden. Om deze behandelingen uit te kunnen voeren, staan diverse materialen ter beschikking. Niet alleen het traditionele witte gips, maar ook diverse polyester- en glasvezelproducten, evenals tape en andere bandages.

Klapvoet specifieke behandeling

Als gipsverbandmeesters in het MCL zijn we bekend met de behandeling van klapvoeten en weten we precies wat we moeten doen om de pezen niet te belasten bij een gipswissel. Bij een herstel operatie van een klapvoet legt de gipsverbandmeester op de operatiekamer een gips aan. Deze wordt gespleten, zodat er voldoende ruimte voor zwelling is. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan het voorkomen van drukplekken.

  • Na twee weken komt de patiënt terug op de gipskamer waar het gips wordt verwijderd. Indien mogelijk kijkt Dr. Verschuur dan ook mee of soms een van zijn collega’s. De wonden worden beoordeeld en de patiënt krijgt van ons instructies over het verdere beloop.
  • Er wordt een loopgips aangelegd, die 4 weken blijft zitten.
  • Na vier weken komt de patiënt weer bij ons terug op de gipskamer, om het gips te laten verwijderen. Aansluitend heeft hij/zij een afspraak met Dr. Verschuur.

Mocht de patiënt tijdens de gipsperiode klachten ervaren, in dat geval kunnen zij altijd contact opnemen met de gipskamer, T 058 - 286 69 04.