Spronk

Na zijn basisopleiding ging dr. Spronk naar de tropen voor zijn vervangende dienstplicht. Hij werd door de Leprastichting gevraagd om lepra-arts te worden in Mangu, Nigeria. Gedurende de zes jaar dat dr. Spronk daar werkte is hij naar Addis Abeba, Ethiopië geweest voor meerdere stages bij een plastisch chirurg, om daar bepaalde operaties te leren.

Hier kwam hij in aanraking met patiënten met een voetheffersparese, een vaak voorkomende aandoening bij lepra patiënten en leerde hij de peestranspositie operatie.

Bij terugkomst in Nederland besloot hij zich tot plastisch chirurg te specialiseren en startte hij in 1980 met deze specialisatie, in 1986 startte hij als plastisch chirurg in het Medisch Centrum Leeuwarden.
Gedurende zijn werkende carrière heeft hij zijn aandacht gericht op de reconstructieve chirurgie en de hand/voet chirurgie, waaronder de klapvoet. In 2010 is dr. Spronk met pensioen gegaan.

Tot 2019 hij nog jaarlijks terug naar het ziekenhuis in Mangu, om daar operaties uit te voeren in zijn oude ziekenhuis, waar hij tevens de verdere ontwikkeling van het ziekenhuis en inmiddels ook revalidatie centrum begeleid. Dit wordt mede gefinancierd door Stichting Interplast Holland (http://www.interplastholland.nl/) en zijn eigen stichting Faridpur (http://www.stichtingfaridpur.nl), waarvoor hij tevens tot 2019 jaarlijks naar Bangladesh ging om ook daar belangeloos operaties uit te voeren.

De maatschap plastische chirurgie Friesland heeft zijn taken overgenomen in Mangu Nigeria, de missies naar Bangladesh zijn overgenomen door de plastisch chirurgen uit Amsterdam.